Marihuana | Droginfó

 

A marihuána az indiai kender szárított virága, magja és levele. Több más nevén ismert, mint pl. fű, spangli, zöld, mari, THC stb…
A hasis az indiai kender más fajtájából készül, ez a cannabis egy másik formája. Ez haska, haskó, csarasz, stb. néven ismeretes. A legfontosabb, amit a hasisról tudni kell, hogy 6-szor erősebb átlagosan a marihuánánál.
Az indiai kenderből készült drogokat mind cannabisfélék (a kender latin neve) – a marihuána és a hasis is ezek közé tartozik.
Ezek hallucinogén drogok. Ez azt jelenti, hogy olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelytől az ember másképp, vagy megváltoztatva érzékeli a környezetét. Ezt a vagyi hatóanyagot THC-nak hívják, ennek tartalmától függ a szer hatása.
A marihuana használata
A marihuana a legszélesebb körben használt drog a társadalomban. Leggyakrabban cigarettába töltik, vagy cigaretta-papírba tekerik (joint) és elszívják, esetleg pipába töltve szívják. Egyes országokban elterjedt, hogy ételbe (süteménybe) keverik, vagy teát főznek belőle, és úgy fogyasztják. Néha a hatás növelése érdekében más kábítószerekkel is keverik, mint pl. PCP-vel vagy crack kokainnal. A cannabis hatását általában hamar lehet érezni a fogyasztás után. Ezek gyorsabb szívverés, különböző érzékszervi zavarok. Körülbelül 30 percen belül elérik ezen érzékelhető hatásaikat. Ezek azután a következő órákban teljesen elmúlnak, amely időtartam függ a fogyasztott marihuána mennyiségétől, a THC erejétől és természetesen az esetlegesen hozzáadott más drogoktól. Nagyon káros a tüdőre a füves cigaretta szívása, mivel –a hatás növelése érdekében- a fogyasztók megpróbálják minél hosszabb ideig a tüdőben tartani az égő cannabis füstjét. Ez felér körülbelül 5 átlagos cigaretta elszívásával és torokfájást, torokkaparást, gyulladásokat (légcső) okozhat.
A marihuána gyakori szívása jelentősen csökkenti az emlékezőképességet és lassítja a gondolkodást; gyakorlatilag egy buta, munkára és tanulásra már-már szinte képtelen személy látszatát kelti é eredményezi. Kísérleti célból állatok agyában megfigyeltek károsodásokat is a THC miatt.

Honnan ered a marihuána?

2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza a kender termesztése, amikor is hasonlóan a mához, érzékcsalódást okozó hatása miatt termesztették.
Korábban a cannabis THC tartalma jóval kevesebb volt, mint manapság, azonban a modern termesztési technikákat kihasználva és továbbfejlesztve a %-os THC arány 1974-re a korábbi 1-ről 4-re nőtt, 2008-ban pedig már elérte a 9,6%-ot is. A Sinsemillának (mely a cannabis egy mag nélküli fajtája) a THC tartalma egészen 24%-ig terjed.
A marihuána káros hatásai
Kutatások igazolják (a józan szemmel látható megfigyelésekat alátámasztva), hogy a cannabis hatóanyagának maradványai évekig a szervezetben maradnak.
A marihuána szervezetbe kerülése után rögtön megjelenő hatások a gyorsabb szívverés, koordinációs zavar, mozgás összezavarodottsága; ezeket gyakran depresszió, vagy álmosság követi. Ezek mellett a pánik, vagy szorongás is tünetként jelentkezhet. 
Ezek azonban csak a közvetlenül jelentkező hatások. A hatóanyag, azaz a THC hónapokig, de akár évekig is ott tud maradni a szervezetben, mivel a maradványanyagokat a zsírréteg elraktározza. Ez azért lehetséges, mert, mint a legtöbb drog, a THC is zsírban oldódik.
A füst, mely a marihuánából származik, átlagosan 60%-al több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a normál cigaretta füstje. Ezért ér fel egy cannabist tartalmazó cigaretta elszívása 5 átlagos cigaretta elszívásával. A régebb óta marihuánás cigarettát szívóknál gyakran állandó hörghurut alakul ki, valamint számos tanulmány szerint az agyban is jelentős károsodások vezethetők vissza a marihuána szívására.

Az ondósejtek szerkezetének eltorzulása szintén a marihuána hatásai közé tartozik. Ehhez nem kell évekig szívni a jointot, mivel még a csekély mennyiség is veszélyezteti ideiglenesen a férfiaknál a gyermeknemzési képességet. A nők esetében a cannabis hatóanyaga a menstruációs ciklust zavarhatja meg. A THC hatóanyag az idegsejtek működését teszi nehezebbé, ezért a szellemi képességek jelentősen csökkennek – ez a korábban már említett emlékezetre van negatív hatással. 

E fajta drog azok közé a drogok közé tartozik, melyek a jövő generációira is kihatással tudnak lenni, mivel súlyos, örökletes fogyatékosságok alakulhatnak ki a nem optimális sejtosztódás során. Koraszülött, csekély súlyú kisbabák megszülését eredményezheti egy terhes anyánál a cannabis fogyasztása.

Rövidtávú hatások:

• torzult érzékelés
• pánikrohamok
• félelem, szorongás
• kontrollálatlan mozgás
• lassú reakcióidő
• hamis vidámság, feldobottság után erőteljes álmosság vagy rosszkedv
• gyorabb szívverés, és megnövekedett esély infarktusra

Hosszútávú hatások:

• általánosan legyengült immunrendszer
• fiatal szervezeteknél nem kielégítő növekedés
• hímivarsejtek számának csökkent termelődése
• tüdőszövetek roncsolódása
• lecsökkent szexuális teljesítőképesség 
• lecsökkent tanulási képességek
• célok hiánya, motiválatlanság
• furcsa hangulatváltozások, követhetetlen személyiség
• lecsökkent képesség a megértésre

A cannabis és a drogfüggőséghez vezető út

Testünk miután toleranciát igyekszik mutatni a droggal szemben, egyre több és egyre keményebb drogokra tart igényt ugyanahhoz a „kellemes” érzés eléréséhez. Előbb-utóbb ez a folyamat egy keményebb kábítószerhez vezet.
Habár maga a marihuána szívása nem vezet önmagában erősebb drog szedéséhez is, a szervezet a fentiekben leírtak szerint a -mostmár- normális állapot eléréséhez több kábító hatású szerre tart igényt. Emiatt nyitva áll a kapu egy erősebb droghoz, mely akkor megoldásként szolgál a fogyasztónak.

Majdnem mindegyik kokainfüggő egy olyan droggal kezdte, amely negatív hatása rövidtávon számára alig volt mérhető, vagy nyilvánvaló; ilyen a cigaretta, az alkohol és a marihuána is.
Természetesen nem minden ember aki marihuánát vagy hasist fogyaszt válik kokainfüggővé. Azonban megdöbbentő, hogy egy felmérés szerint a 15 éves korú gyermekek, akik kipróbálták a füvet, 60%-a tér át kokainra később.
A marihuána hatása a mindennapokban
A marihuána fogyasztása nem csak az egyénre, hanem a körülötte élőkre, és a társadalomra is rossz hatással van. A fogyasztó maga is egy bizonyos kockázattá válik a környezetére.

Egy 129 főiskoláson végzett tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy teljesítményük sokkal rosszabb volt, mint azoké a társuké, akik a felmérés előtt nem szívtak füvet. A kábítószer használók között figyelemcsökkenést, emlékezési problémákat tapasztaltak, melyek a tanuláshoz elengedhetetlenek.
Hasonlóképpen egy postás cégnél azt tapasztalták, hogy a marihuánát fogyasztó munkatársak közül került ki 55%-a a balesetet szenvedőknek és 85%-al gyakrabban sérültek meg, valamint 75%-al gyakrabban maradtak ki a munkából.

A fenti adatok tisztán bizonyítják, hogy a társadalomban lévő értékes munkaerő megkárosításához, és munkára képtelenné tételéhez milyen mértékben járulnak hozzá a drogok; jelen esetben a marihuána.

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ