Alkohol | Droginfó

Volt alkohol fogyasztók az alkoholról 

Tartalom: 

Mi valójában az alkohol?  •  Hogyan éri el hatását az alkohol a testben?  •  Alkoholmérgezés  •  Az alkoholizmus 4 tünete  •  Rövid távú hatások  •  Hosszú távú hatások  •  Az alkohol hatása a magzatra  •  Alkohol az ókorban

 

Mi valójában az alkohol?

alcoholAz alkohol valójában egy fajtája a drognak, tehát egy drog. (Drog: minden olyan szer, amely kívülről bejutva a szervezetbe rossz hatással van annak működésére, valamint hatással van az idegrendszerre.)

Hatása alatt az életfunkciók lassulása, a beszéd összemosódása, koordinálatlan és nem összehangolt mozgás, érzékelésbeni hiányosságok és zavarok, valamint a megfelelő időben való reagálásra való képtelenség figyelhető és tapasztalható meg. A nyugtató hatású drogok közé tartozik, tehát egy depresszáns.

Természetesen annak ellenére, hogy a depresszánsok közé tartozik, hatása az elfogyasztott mennyiségtől függ. Vannak, akik serkentő hatás eléréséhez isszák, hogy képesek legyenek ’elengedni magukat’ és szórakozni, olyan dolgokat megcsinálni, melyekről úgy gondolják, alkohol nélkül nem mernének, vagy nem tudnának.
Ez azonban általában túlzott fogyasztásba torkollik, melynek során a személy akaratának ellenére meg fogja tapasztani a nyugtató hatást is. Ennél a pontnál már bizonyosan romlanak a mozgásszervek összehangolására való képességek, képtelenné válik arra, hogy uralkodjon magán, gyakran esetlennek, butának gondolja magát. Túladagolása esetén, mivel az alkohol is az idegrendszerben található vitaminokat használja el, az érzékelés mértéke nagyon lecsökken, és teljességgel meg is szűnhet. Ez azért van, mert az idegpályákban a vitaminok alkotják az ’utat’ a jelek továbbítására. Így a jel nem érkezik meg a központba, ahol az kiértékelésre kerülne. Ekkor látunk téli hidegekben a szórakozóhelyekről pólóban kijövő fiatalokat, akik mit sem vetnek a mínusz 10 fokos hidegre, vagy ugyan ez az oka annak is, hogy az alkoholista hajléktalan képes elviselni az utcán a telet – mivel nem érzékeli a hideget (sem).
Ezek mellett az alkohol túladagolása hányást is eredményez, amely a mérgezés jele, mivel a test meg akar szabadulni az ot pusztító méreganyagtól. Ezek a fogyasztás mértékétől és a fogyasztás gyorsaságától függenek.
Az alkoholnak több fajtája van. Ezek közül csak az etanolt használják fogyasztásra, amely gyümölcsök megrohasztásával, illetve gabonából készül.
Az szesztartalmú italok az egészen csekély mennyiségű alkoholtartalomtól (1-2%) kezdődnek, és egészen 50-60%-os italokig is kaphatók. A sörök általában 2-6%, borok 8-20%, az égetett szeszek (párlatok) 40-50%, vagy még magasabb alkoholtartalmúak.

Hogyan éri el hatását az alkohol a testben?

Az alkohol a véráramon keresztül jut el az agyba, a véráramba pedig a gyomorból és a vékonybélből kerül, apróbb hajszálereken felszívódva. Ennek a folyamatnak a végbemenetele a fogyasztástól kezdve csak percek kérdése. Az agyban ezután az idegsejtek tevékenységét lassítja.

Köztudott, hogy a májba is eljut az alkohol. Ide a vér szállítja el, és a máj működéséből fakadóan abból eltávolítja; ezt metabolizációnak (anyagcsere) nevezzük. Mivel a májnak is megvan a maximális kapacitása, csak egy bizonyos mennyiséget tud metabolizálni és amit nem tud, az tovább marad a véráramban, így kering a testben. Ezért közvetlen összefüggés van az elfogyasztott mennyiség és a szervezetre gyakorolt káros hatás között.

Ha az alkohol mennyisége a vérben egy kritikus szintet meghalad, az emiatt lelassult légzőrendszer már nem lesz képes elegendő oxigént szállítani az agynak, így a személy kómába eshet, és meg is halhat – mindez megtörténhet akár egyszeri túlzott fogyasztása miatt is.

Tanulmányokkal bebizonyították, hogy a fiatalok szervezete nem képes olyan mértékben tolerálni az alkoholt, mint a felnőtteké. Ez azért van, mert az agy fiatalabb korban még fejlődésben van. Leginkább az emlékezésre és a mozgás koordinálására van negatív hatással, melyek később megmaradnak, rendellenes állapotban. További kutatások tanúbizonysága szerint akik 15 éves korban isznak először, 4-szer akkor eséllyel lesznek alkoholisták, mint akik 21 éves korukban.

Alkoholmérgezés

A túl sok alkohol mérgezéssel jár, de ennek a mennyisége változó lehet. Függ a fogyasztó korától, súlyától, nemétől, milyen gyorsan fogyasztotta el az alkoholt, vagy mit és mennyit evett aznap.

Jelei:

  • zavart tudatállapot
  • képtelen felkelni, elaludt és nem lehet felébreszteni, esetleg koma
  • túl lassú rendszertelen légzés
  • erős hányás (még akkor is ha alszik)
  • kihűlt test
  • elsápad, vagy túlságosan vörös az arca

Ezek jelek lehetnek az alkoholmérgezésre, amik nem egyszerre, hanem fokozatosan jönnek elő.

Mi a teendő:

Nem szabad egyedül hagyni (még akkor sem ha magánál van). Hányás esetén érdemes egy kis vízzel megitatni, hogy pótolja az elvesztett vizet. Ha nincs magánál stabil oldalfekvésbe kell helyezni, figyelni kell arra, hogy ne nyeljen félre, hányás esetén el ne zárja a légutakat. Mentőt kell hívni, megvárni míg az megérkezik, még akkor is ha magánál van. Ha tudjuk mennyi alkoholt fogyasztott el a személy, és ezt elmondjuk a mentősökkel, az csak segíthet.

Az alkoholizmus 4 tünete

Az első természetesen a szinte visszafoghatatlan kívánata az alkoholnak.
A második az, amikor a személy már nem képes uralkodni magán, határok nélkül iszik.
A harmadik a fizikai (testi) függőség, ami során elvonási tünetek jelentkeznek, ha nem juttatja a személy a szervezetét alkoholhoz. Ebben az állapotban, amikor a függőség már egy előrehaladott stádiumban van, nagyon súlyos elvonási tünetek jelentkezhetnek: ilyenek például a görcsök (8-12 órával fogyasztást követően), a DT, azaz a delírium tremens, ami heves remegésből, és öntudatlan állapotból, valamint képzelődésből áll. Rendkívül kellemetlen és megrázó látvány a személy körül lévők, vagy családtagok számára.
A negyedik tünet a tolerancia. Ez azt jelenti, hogy a test ellenáll az alkoholnak, azaz toleranciát fejleszt ki vele szemben, melyre a fogyasztó, a kívánt hatás elérésére, még több szesz bevitelét látja megoldásnak.

Az egyre rosszabbodó állapotban lévő alkoholfogyasztó igyekszik bizonygatni, hogy bármikor abbahagyná az ivást, ha o úgy döntene... csak sajnos soha nem dönt úgy.

Az alkoholizmusnak nem lehet meghatározni a kezdetét, mivel ez nem egy stabil, keretek között lévő állapot. Ez egy folyamat, amelynek különböző stádiumai vannak. Valaki még tud vele együtt élni, részt venni a társadalomban, dolgozni, azonban a test egyre csak rosszabb állapotba kerül, mivel az alkohol folyamatosan pusztítja azt. És a döntés, mellyel önmagát és környezetét csak hitegeti, mindig elmarad…

Rövid távú hatások


alkohol hatasaAz alkohol mennyiségi fogyasztásától és a személy fizikai állapotától függően a következő rövid távú hatások jelentkezhetnek: álmosság, elmosódott látás, beszédhangok eltorzulása, elégtelen bélműködés, hasmenés, hányás, fejfájás, elégtelen levegővétel, öntudatlan időszakok, kóma, vérszegénység.

Hosszú távú hatások

Véletlen, nem kívánatos sérülések: elesés, baleset, vízbe fulladás, stb. Nemi erőszak, családon belüli erőszak, zaklatás, kiesett időszakok, munkaképtelenség, tanulási képtelenség, családon belüli viszályok, párkapcsolati szakítások, alkohol okozta mérgezés, magas vérnyomás, infarktus, máj megbetegedése, idegek károsodása, agykárosodás, rák kialakulása az alkohol szervezetbe jutásának útja mentén, fogyás a nem megfelelő mennyiségű (és általában minőségű) bevitt (vagy be sem vitt) táplálék miatt.

Az alkohol hatása a magzatra

Amikor terhes anyák fogyasztanak alkoholt, a méhlepényen át az behatol a magzat szervezetébe. Ez az első 3 hónap alatt a legkárosabb, de természetesen bármikor a terhesség alatt maradandó károsodásként hathat a születendő gyermekre. Így a születési rendellenességek hosszú listájáról bármelyik előtérbe kerülhet a terhesség alatti szeszfogyasztás miatt.

Alkohol az ókorban

Kínában (i.e. 7000), valamint Egyiptomban is felbukkant az alkohol használata megerjesztett gyümölcsök, rizs, gabona és méz formájában, és Görögországban egyik elsőként egy méz és víz keverékéből erjesztett ital vált népszerűvé, melynek neve mézbor volt. Ez ellenére már a görög irodalom is sok szót ejt a túlzásba vitt fogyasztás ellen – nyilván látva annak negatív hatását az emberekre.

Még 1492 előtt (amikor Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát) az ott élő őshonosoktól is származnak írások, miszerint kukoricából és néhány gyümölcsből erjesztettek különféle alkoholt tartalmazó italokat.

Később orvosi célokra használták (szesz). Érdekes, hogy az 1700-as években a brit területeken elfogadtak egy törvényt, mely a gabona termesztésére ösztökélte a gazdákat, melyből szeszt készíthettek. Ennek hatására az olcsó italok elterjedtek a piacokon, mely lehetővé tette a túlzott fogyasztást: számokban kifejezve a század közepére ez 70 millió liter gin elfogyasztását eredményezte egy év alatt. Az alkohol fogyasztása, és az alkoholizmus így immár jelentős méreteket öltött.

Ennek hatására később, az 1800-as években újfajta nézőpont alakult ki: először az alkohol mérsékelt fogyasztását, majd teljes betiltását szorgalmazták. 1920-ban az USA-ban egy törvény betiltotta az alkohol készítését, eladását és fogyasztását is. Ezzel egy időben elindult az illegális gyártás és kereskedelem, majd 1933-ban eltörölték a korábbi tiltó törvényt.

Ma, eredményként, körülbelül 15 millióra teszik az Amerikában alkoholizmusban szenvedők számát, valamint kontinensünkön az emberek egy tizede fogyasztja oly mértékben, amely jelentősen károsítja testi épségét.

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ