Tanácsok egy sikeres segítségadáshoz

Nincs annál szörnyűbb, amikor egy szerettünk a drogok csapdájában vergődik. Amikor az ember híreket vár a kórházból, hogy jobban van-e a hozzátartozója, és hogy mekkora az esély a felépülésre… Ugyan a családok megtalálhatják a megfelelő rehabilitációs programot az érintett számára, ugyanakkor roppant nehéz elérni, hogy a függő valóban megérkezzen rá.

Otthoni veszekedés

A családtagok félrevonulnak beszélni vele, hogy valamilyen pozitív változást érjenek el a hozzáállásában, és hajlandó legyen elkezdeni a programot. De hiába a jó szándék, ha nem tudják, hogy hogyan lehet ezt a helyzetet sikeresen kezelni, akkor a próbálkozásuk könnyen kudarcba fulladhat. Íme tíz kulcsfontosságú szempont a sikeres segítségnyújtáshoz.

1. Szervezze meg a személy megérkezését a rehabilitációs központba, még mielőtt elkezdi a meggyőzését.

Legyen kész terve arra az esetre, ha az illető hajlandó elfogadni a segítséget, mivel ha meghozta a döntést, akkor az a legjobb, ha pár órán belül már el is kezdi a programot. Ezért érdemes már a beszélgetés elött tudni, leszervezni, hogy hová kell menni, és milyen feltételekkel tudja elkezdeni a programot.

2. Legyenek pontos elképzelései, hogy milyen érvek fognak felmerülni, mielőtt az illető beleegyezik, hogy elinduljon.

Lehet, hogy a gyerekeket, háziállatokat, kifizetendő lakbért, munkahelyi helyettesítést, járművének biztonságos elhelyezését fogja kifogásként használni a függő, legalábbis ezek a leggyakrabban felhozott indokok, amiért nem kezdheti el rögtön a programot. Ha fel van készülve ezekre az érvekre, és eltervezte, hogy hogyan lehet kezelni a felmerülő dolgokat, akkor sokkal nagyobb az esély arra, hogy elérje, hogy az illető azonnal elkezdje a rehabilitációt.

3. Lehetőleg ne egyedül vágjon bele a feladatba.

A legtöbb esetben jobban működik az akció, ha a családból többen együttműködnek abban, hogy elérjék, hogy a családtagjuk rehabilitációra menjen. Nagy érzelmi súlya van annak, ha a drogfüggő érzi, hogy a családtagjai egyöntetűen törődnek azzal, hogy ő kikerüljön a függőség csapdájából.

Az is fontos szempont, hogy nem tud egy ellenkező véleményen lévő személyhez menekülni — egy olyan valakihez, aki együttérzően támogatná abban, hogy jobb elmenekülni a változás szükségessége elől.

4. Válasszon egy olyan vezetőt ehhez a tevékenységhez, aki a legkevésbé hajlamos lágyszívűnek lenni vagy érzelmessé válni.

Nem lehet kétséges az, hogy a személyt eljuttatjuk-e a rehabilitációra — ez valójában élet-halál kérdése.

Igazából sok családtag felismeri, hogy saját maga is követett el olyan hibákat a múltban, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a szerettük drogfüggő lett, viszont ez a bűntudat gyengíti a határozottságukat.

Az a személy, aki a beszélgetést fogja vezetni, a lehető legszilárdabb és leghajlíthatatlanabb legyen. A többiek pedig határozzák el, hogy teljes mértékben támogatni fogják őt.

5. Állapodjanak meg abban, hogy mi az elfogadható eredmény.

Ez rendszerint az, hogy a személy azonnal elkezdi a rehab programot. Esetleg előbb orvosi felkészítésre is van szükség, de amint ez készen van, ezt azonnal a rehabilitációs programnak kell követnie.

6. Olyankorra időzítsék a meggyőzést, amikor a személy a legvalószínűbben józan.

A legtöbb ember esetében ez az az időpont, amikor felkel az ágyból, akármikorra is esik ez a nap folyamán.

7. Számítson kemény ellenállásra.

Előfordulhat, hogy annyira meglepődik, hogy könnyen beadja a derekát, és azt mondja, készen áll a rehabilitációs programra, de ez valójában nagyon ritka.

Valószínűleg minden lehetséges manipulációs taktikát be fog vetni, amit csak ki tud találni. Hibáztatás, vádaskodás, igazolás, ésszerűsködés, a probléma bagatellizálása, illetve határozott ellenállás, hogy márpedig nem és kész. Nagyon valószínű, hogy a drogfüggő személy másokat fog vádolni, hogy ők okozták a szer használatát, illetve azt fogja állítani, hogy ő tulajdonképpen nincs különösebben rossz állapotban, és különben is, magától is abba fogja hagyni a szer használatát. Vagy egyszerűen hazudni fog, mint a vízfolyás. Esetleg bizonyítékokat kell majd prezentálni, hogy a szerhasználat igenis halálos veszélyt jelent. Bármiféle ellenállásba is ütközik, elszántnak kell maradnia, és a célra kell koncentrálnia.

8. Legyen kedves!

Nincs itt az ideje a viszontvádaskodásnak. Függetlenül attól, hogy mennyi fájdalmat és rossz dolgot okozott eddig a személy drogfüggősége, valószínűleg nehéz lesz tartózkodni a viszontvádaktól, mert talán az eddigi fájdalom és veszteség nagyon nagy volt. Azonban az egyetlen esély arra, hogy az illetőt el lehessen juttatni a rehabilitációra az, hogyha kedvesek maradunk vele, és hagyjuk, hogy legyen ideje nagyobb felelősséget vállalni a tetteiért, miközben kigyógyul a szenvedélybetegségből. Ha most, amikor még teljes mértékben csapdában van, szembesítjük azzal, hogy mi mindent okozott, az egyszerűen túlságosan lehengerlő a számára.

9. Bármi is történjen, a résztvevők maradjanak egységesek.

Az egyetlen remény, hogy együttesen sikerül elérniük, hogy a drogfüggő megértse azt az üzenetet, hogy az egyetlen kiút számára a rehabilitáció. Ha bármelyikük meginog ebben a véleményében, vagy elhatalmasodik rajta a félelem vagy a bizonytalanság, akkor jobb, ha kimegy a szobából.

10. Vágja el a kibúvókat és menekülési útvonalakat.

Amennyiben valaki mostanáig pénzt adott a drogfüggő személynek, hogy abból éljen, miközben a szereket használta, akkor ennek most véget kell vetnie. Ha az illető valakinek a házában/nyaralójában/garázsában, stb. ingyen lakik, akkor ezt az engedélyt is meg kell szüntetnie. Nem szabad más lehetőséget adni a személynek, mint azt, hogy igenis elmenjen a rehabilitációra.

Segítség a bajban

Ez a tíz szempont valószínűleg segíteni fog abban, hogy sikeresen beleavatkozzanak ebbe a helyzetbe. És ha mégsem sikerül, akkor sincs minden veszve. Vannak professzionális személyek, akik szakértők abban, hogy hogyan kezeljenek egy személyt, és hogy hogyan fogadja el, hogy egyedül a rehabilitáció az, ami segít neki kijutni a csapdából. A Narconon Garáb segíteni tud Önnek megtalálni a megfelelő személyt az adott helyzetben.

Hívja a 06 30 400 5151 telefonszámot. Tudunk segíteni.

SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ