Nincs egyedül a problémával

Sok család teljesen elszigeteltnek érzi magát, amikor valaki drogfüggővé vált a családban és úgy érzik, ez a probléma szégyent hoz rájuk. Előfordul, hogy emiatt a szégyen miatt nem kérnek segítséget.

Pl. a feleség úgy érezheti, hogy ha mások megismerik a droghasználat tényét, akkor ez rossz fényt vethet rájuk. A szülők lehet, hogy úgy érzik, hogy a fiuk vagy a lányuk függősége az ő hibájuk, de úgy is gondolják, hogy nagyon kevés vagy semmi közük nincs ahhoz, hogy gyermekük a drogokhoz „menekült.”

Az igazság az, hogy hazánkban évente több mint négyezren mennek drog-vagy alkoholrehabilitációs programra (valójában sokkal többen vannak, akik hasonló problémával küzdenek, csak ők még nem jutottak el oda, hogy segítséget kérjenek).

A mai drogok között sok olyan létezik, amelyik rövid időn belül függőséget okoz (mint például a crack kokain, a heroin, az ecstasy vagy a vényre kapható ópiátok). Ezekre már néhányszori fogyasztás után rájuk lehet szokni. A függőség mögött széles körű társadalmi probléma van, így a családok kudarcai gyakran játszanak jelentős szerepet abban, hogy valaki drogokhoz fordul.

Az a legfontosabb, hogy a drogok miatt bajba jutott családtag mihamarabb megfelelő segítségben részesüljön. A szégyen, a kudarc vagy a zavar érzését félre kell tenni, és meg kell keresni a megfelelő rehabilitációs programot, hogy a személy elindulhasson a józan élet útján.

Egy példa a minden napokból: egy férj egyre súlyosabb alkoholprobléma miatt már néhány hónapja rosszul bánik feleségével, aki látja, hogy ő maga és a gyerekek is napról napra egyre többször betegek és lehangoltak. A feleség gondosan megvizsgálja a lehetőségeit, és úgy dönt, hogy a közeli családtagjainak elmondja a problémát, és segítséget kér tőlük. A hozzátartozók azzal segítenek neki, hogy megvédik őt és a gyerekeket, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a férj elvégezzen egy hatékony rehabilitációs programot. Miután a férj visszanyerte józan életét, a család újra egyesül.

Ha feleség elhiszi a férje állítását, miszerint ő az oka annak, hogy férje italozik, vagy túlságosan is szégyelli a problémát, hogy segítséget kérjen a lelkészétől, a családjától, az orvosától, vagy akár az interneten keressen egy jó rehabilitációs programot, akkor a probléma hónapokon át, akár évekig is elhúzódhat.

SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ