Mikortól függő valaki?

A szakirodalom szerint akkortól függő valaki, ha már elveszítette a kontrollt a szenvedélye felett, illetve ha ez a szenvedély (legyen az kémiai szer vagy valamilyen szokás) több problémát okoz annál, mint amennyit megold.

Mikortól függő valaki?

Bárhogyan is nevezzük, nem árt tudni, hogy többféle függőség is létezik, és bizonyos szerek használatakor az egyik fajta függőség alakul ki gyorsabban, más szereknél meg egy másfajta.

Testi vagy fizikai függőségről akkor beszélhetünk, amikor a szer hiánya már testi rosszullétet – elvonási tüneteket okoz, akármilyen kicsi mértékben is.

Szembe kell néznünk azzal, hogyha az eddig szedett szert hirtelen abbahagyjuk, és ennek hatására fizikai (levertség, fáradtság, émelygés, szédülés, izzadás, izomrángások) vagy hangulati (feszültség, idegesség, rossz hangulat) tünetek lépnek fel, akkor ott bizony gond van.

Gondolati vagy mentális függőségről akkor beszélünk, ha nehézségeink, problémáink leküzdésére valamilyen szert használunk.

Ha például csak az alkohol hatására tudunk ellazulni, megnyílni, megnyugodni, de alkohol hiányában kényelmetlenül érezzük magunkat, akkor ez intő jel lehet.

Egy idő után az egyre gyakoribb, egyre nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása a régen még fontosnak tartott dolgok háttérbe szorulását is okozhatja. Nemhogy nem „kezeli” az eredeti problémát, hanem inkább egyre több újat eredményez.

Az ember sajnos leginkább csakis akkor (vagy még akkor sem) hajlandó szembe nézni azzal, hogy függő, ha valamilyen tragédia történik vele.

Ne várja meg, hogy ez bekövetkezzen. Kérjen segítséget még azelőtt, mielőtt ez a tragédia bekövetkezne!

Segítségért kiáltó probléma
SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ