Miért használnak az emberek drogokat a szórakozáshoz?

Miért kapcsolódtak össze a drogok a szórakozással? A régi időkben, amikor az emberek törzsekben éltek, időnként a nagyobb események után—mint amilyen például egy sikeres vadászat volt—, ünnepet ültek. Fellobbant a tábortűz a kunyhók között, és a törzs tagjai vidáman táncoltak megünnepelve az eseményt. Ez volt az oka a szórakozásnak. De mi történik napjainkban?

Fiatalok szórakozás közben

A világ nagyot változott. A régi törzsi időkben az emberek valamilyen vidámságra okot adó esemény után, sikeres vadászatokat vagy megnyert csatákat követően ünnepeltek és táncoltak. Ezen alkalmakkor az emelkedett hangulat adott volt. Az embereknek okuk volt az ünneplésre.

De—ahogy mondtam—a világ nagyot változott. Most az ok nélküli ünneplés van előtérben. Eljön tehát a hétvége, és ezzel együtt az úgynevezett bulik ideje. A fiataloknak úgy tűnik semmiféle oka nincs az emelkedett hangulatra. Nincs győzelem, nincs sikeres vadászat. Csak egyfajta szokás van: "Itt a hétvége, ilyenkor kell bulizni". Éjszaka van, amikor az ember aludni szokott menni. Kicsit álmos, és semmi kedve ugrándozni egy táncparkett közepén. És ekkor, életében először valaki azt ajánlja, hogy fogyasszon el valamilyen vegyi anyagot, ami meg fogja emelni a hangulatát.

Talán mindannyian emlékszünk erre az első alkalomra.

Ennek az elfogyasztott anyagnak a hatására a személy észreveszi, hogy valóban megemelkedett a hangulata. Az elmúlt éjszaka másnapján azonban érzi a méreg (az alkohol köztudottan idegméreg) hatását. Fáj a feje, és a hangulata rosszabb mint valaha.

Megkínálni valakit egy füvescigivel

Bár megfogadja, hogy soha nem fog többet ilyen anyagot használni, (legyen az akár csak egy alkohol tartalmú ital), de újra eljön a hétvége. És mivel újra nincs oka ünnepelni, nincs sikeres vadászat, nincs megnyert csata, ami megemelné a hangulatát, annak ellenére, hogy megfogadta, hogy "soha többet", újra mérgezi magát, hogy a hangulatát megemelje.

Az pedig, hogy folyamatosan ehhez a mesetrséges megoldáshoz nyúl, előbb utóbb megszokássá válik.

Ha ismer valakit, aki alkohol- vagy kábítószerfüggő, ne várjon tovább, mentse meg az életét! Kérjen itt segítséget specialistánktól.


Forrás:

http://drogstory.blog.hu

SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ