Meddig hisszük el, hogy minden rendben van, avagy a naivság ára

A naivitás—az a tulajdonság, hogy valaki túlságosan jóhiszemű és bizakodó—végzetes a függőséggel kapcsolatban.

Amikor az ember lehetséges droghasználattal vagy függőséggel áll szemben, az egyetlen biztonságos dolog az, ha töröljük magunkból a naivitást, bármennyire is fájjon. Lehet, hogy ideig-óráig kevesebb konfrontációval jár, ha valaki túlságosan is naivan elhiszi, hogy a szeretett személy az igazat mondja, még akkor is, amikor a valóság egészen mást mutat, de ez nem megoldás.

Családok azért esnek bele ebbe a csapdába, mert korábban mindig meg lehetett bízni az érintett családtagban. Amikor az alkoholizmus, a droghasználat vagy a függőség hatásai jelentkezni kezdenek, és amíg a személy be nem fejez egy olyan rehabilitációs programot, amely valódi változást hoz, addig semmiben sem lehetünk biztosak. Az alkohol- vagy droghasználattal kapcsolatos naivitás végzetes hiba lehet, és sajnos túl gyakran az is.

Ha a drogfogyasztás kapcsán felmerülő jeleket nem ismeri, először is nézzen utána itt vagy ezen az oldalon.

Egy példa, hogy mit is kell csinálni:

Középiskolás gyermekünk tanulmányi eredményei leromlanak. Kimarad a különböző iskolai vagy egyéb tevékenységeiből. Mások a barátai. Amikor megkérdezzük, hogy mi történt, azt mondja, hogy megunta azokat a dolgokat, és hogy rászálltak a tanárai.

Szülőként nem lehetünk naivak, mert tudjuk, hogy ezek a jelek általában droghasználatra utalnak!

Beszélgessünk el vele többször ezekről a változásokról. Beszéljünk a tanáraival és a régi barátaival. További dolgokról szerezhet tudomást, amelyek drogokra utalhatnak.

Nem intézheti el azzal a dolgot, hogy mivel régebben megbízható volt, ezek a mostani problémák nem jelentenek semmit, mert ha a probléma valós, a későbbiekben nehezebb lesz ezt kezelni.

Ha azt látja, hogy ismerősének vagy szerettének drogokkal kapcsolatos problémái vannak, itt kérhet tőlünk segítséget.

SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ