Hogyan fordítsuk el a fiatalokat a droghasználattól még tizenéves koruk előtt?

A mai, modern világban sajnos az a tendencia, hogy gyerekeinket a drogokkal kapcsolatos befolyásolás nagyon hamar eléri. Szülőként lehet, hogy egészen addig szeretnénk várni azzal, hogy a drogokról beszéljünk velük, amíg nagyobbak (12-15 évesek) nem lesznek, de addigra már sokuk találkozott már valamilyen szerrel, és nem kevesen használták is ezeket.

Vannak olyan problémák, amikkel még azelőtt foglalkozni kell, mielőtt megtörténne

Szomorú, hogy ezt a szabályt le kell írni, de a mai világban tizenéves korig várni azzal, hogy a drogokról beszéljünk, sajnos túlságosan is késő. Ebben a korban—ha saját maga még nem is kezdett el inni vagy drogozni—már biztosan látott kábítószer hatása alatt álló vagy részeg embereket, vagy látta, hogyan drogoznak mások az iskolában, partikon vagy otthon. Látott már ilyet a moziban vagy a tévében, és hallott már arról, hogy kedvenc focistája vagy énekese elvonókúrára ment. A drogok sajnos a gyerekek életének részét képezik, nem úgy, mint akkor régen, amikor mi voltunk gyerekek.

A legtöbb szülő nem érzi magát elég felkészültnek ahhoz, hogy ezt a témát alaposan megbeszélje a gyerekeivel. Ezért lenne érdemes tájékozódniuk azokról a drogokról, amelyeknek a gyerekeik leginkább ki vannak téve. Sok új kábítószer van a világban, és sok fiatal gyógyszereket, alkoholt, vagy ezek kombinációit használja.

Nagyon fontos, hogy a gyermek mit lát otthon, hiszen ezt viszi tovább az életben…

Hogyan NE csináljuk: Hívjuk össze a gyerekeket, és mondjuk meg nekik, hogy nem szabad drogokhoz nyúlniuk. Beszéljünk csak az alkoholról és a fűről. Figyelmeztessük őket, hogy ha rajtakapjuk őket, akkor hosszú ideig nem mehetnek majd el otthonról, és ezzel fejezzük is be. És ami a legrosszabb mi magunk szegjük meg a saját szabályainkat azzal, hogy sörözgetünk.

Hogyan csináljuk: Nézzünk utána a témának alaposan. Tudjuk meg, manapság milyen drogokkal környékezik meg a fiatalokat, vagy mit láthatnak, miket használnak mások.

Látogassa meg a Narconon weboldalán a Drog Info lapot vagy a narconongarab.hu Drogok típusai oldalát, ahol további információkat olvashat azzal kapcsolatban, hogy ma a fiatalokat milyen drogokkal kínálhatják meg, miket használhatnak, vagy mit láthatnak, mások miket használnak.

A Narconon drogfelvilágosító előadás az oldalunkon is megtalálható. Mi azt javasoljuk, hogy szülők és gyerekek közösen nézzék meg, és beszélgessenek róla.

Természetesen, ha a gyermek nagyon fiatal, érdemes az üzenetet a korához igazítani: egyszerűen kell fogalmazni, számára érthető példákkal.

Kezdeményezzen korukhoz illő beszélgetést a gyerekekkel egyenként vagy csoportosan, attól függően, hogy a személyiségük ismeretében mit lát a legjobbnak. Tudassa velük, hogy segíteni fog nekik megérteni, milyen veszélyei vannak az alkoholnak, a nikotinnak és más drogoknak, és hogy ezt rövid beszélgetések formájában fogják csinálni az elkövetkező időszakban. Minden foglalkozás alkalmával mondjon el nekik néhány példát arra, hogy az alkohol és/vagy más drogok milyen kárt tudnak okozni.

Lépésről lépésre világosítsa fel a gyerekeket a különböző drogokról, amikről hallhatnak majd, valamint arról, hogy azok miért veszélyesek. Magyarázza el nekik, hogy az emberek miért kezdenek el inni vagy drogozni. Bátorítsa őket arra, hogy kérdezzenek, és ha úgy ítéli meg, hogy már elég nagyok hozzá, kérdezze meg tőlük, hogy láttak-e már valakit az adott drogot fogyasztani. Tartózkodjon attól, hogy bírálja őket azért, amit megfigyeltek. Próbáljon az ilyen alkalmakkor biztonságos hangulatot teremteni, hogy fel merjenek hozni dolgokat, amikre kíváncsiak.

És soha ne felejtsen el jó példát mutatni!

Father and son talking
SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ