Gyógyszeres drogrehabilitáció alternatívái

Az nem új elképzelés — amint arra rámutatott egy nemrég megjelent Washington Post cikk —, hogy egy drogtól való függőséget úgy kezelnek, hogy helyette egy másikat adnak az embernek.

Kórház a 20 század elejéről

Az 1800-as évek végén és a 20. század elején az orvosok morfiumot használtak azok kezelésére, akik nem tudták kontroll alatt tartani az alkohol fogyasztásukat. Aztán ezt követte a 20. század elején a heroin felírása — amely a Bayer vállalat egyik új terméke volt — azoknak, akik morfium- vagy alkoholfüggők voltak.

Sigmund Freud is követte ezt a mintát, és kokaint ajánlott a morfium-, alkohol-, heroin-, sőt még a cigarettafüggőségre is.

Az összes ilyen esetben a gyógymód ugyanolyan rossz vagy még rosszabb volt az eredeti panasznál. Az orvosok és a függőség területén praktizáló más szakemberek hagyták magukat meggyőzni arról, hogy ezek az új “gyógyszerek” nem okoznak majd függőséget. Ez az elképzelés – mint ahogy már a történelem rámutatott – tökéletesen hamisnak bizonyult.

Bár a fent említett cikk nem tartalmaz listát a téves kezelésekről, valójában ez a trend a mai napig folytatódik, mivel a metadont még mindig felírják a heroin- és fájdalomcsillapító függőségre.

Az elmúlt években a buprenorfin (ami egy erőteljes szintetikus ópiát, és a heroinnál is sokkal erősebb) használatát javasolták a metadon helyett.

Csakhogy mindkét drog függőséget okoz. Tehát egy személy drogfüggősége tovább folytatódik még hosszú éveken keresztül is, egészen addig, amíg ezt a fajta “kezelést” választják. Ez a fajta kezelés a „gyógyszeres kezelések” címszó alá esik.

Erre az elképzelésre a Washington Post ezt írta: „A hasonló csodagyógymódok történelme pontosan olyan hosszú, mint amilyen elkeserítő.”

Tengernyi gyógyszer a problémák enyhítésére

Egy, a drogokkal való visszaélést tanulmányozó amerikai szervezet, a NIDA (National Institute on Drug Abuse) weboldal azt állítja, hogy a metadon és a buprenorfin használata NEM váltja fel az eredeti függőséget az új szerekére. Ez elméletben jól hangzik, de a tapasztalat nem ezt mutatja. A tény az, hogy amikor valaki metadont vagy buprenorfint szed, akkor opioidot fogyaszt, ami kemény függőséget okozó szer. Ezek az emberek nem tudják letenni ezeket a drogokat anélkül, hogy kemény elvonási tüneteik ne lennének. Azt pedig, hogy ezek a “kezelések” függőséget okoznak-e vagy sem, az olvasónk döntésére bízzuk.

A Narconon egy drogmentes alternatívát kínál

Azonban létezik egy olyan drogrehabilitációs program, amely semmilyen drogot sem használ. Ez igazából nem a függőség „kezelése” — ez a személyt rehabilitálja, hogy drogok nélkül tudja megoldani a problémáit, és élni az életét. Ez az alternativa a Narconon.

Már több mint 50 éve 6 kontinensen a Narconon program teszi lehetővé, hogy több tízezer ember újra hasznos és drogmentes életet élhessen. Mivel ez a program rehabilitálja az egyént, hogy józan maradjon, így a napjai nem szenvedésből állnak. Ez nem egy pillanatnyi állapot, hanem egy tartós, józan élet, amely az egyén felelősségének érzését és az életbeli jártasságait használja fel.

Ez az a megoldás, amelyet oly sok függő és családja keres, főleg azok, akik már más rehabilitációs programokat is kipróbáltak.

Ahogyan egy anya mondta:

„Nem akarom, hogy a fiam hatféle gyógyszerrel jöjjön haza, mint ahogyan ez történt a legutóbbi alkalommal, amikor rehabon volt.”

Hogy többet tudj meg erről a drogmentes rehabilitációról, hívj minket a +36 30 400 5151 számon.

SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ