Fiatalok lázadása a drogok ellen—a Straight Edge mozgalom!

Mi lenne, ha valaki nem úgy lenne menő arc, hogy drogot fogyaszt? Mi lenne, ha az lenne a menő, ha nem fogyaszt drogokat? Ha tiszta vagy, akkor menőnek számítasz, és ha drogos vagy, akkor vesztesnek? Lehetséges ez? Igen! Lássuk, milyen az, amikor mindez megvalósul. Itt van a Straight Edge (ejtsd: sztréit edzs) mozgalom, ami a fiatalok lázadása a drogok ellen! Követői nem fogyasztanak sem kábítószereket, sem alkoholt, nem dohányoznak és elítélik a futó szexkapcsolatokat.

Vágjunk mindjárt a történet közepébe, és utazzunk vissza az időben 1980-ba az Egyesült Államokba. Az amerikai alkohol törvények nagyon szigorúak, és tiltják a 21 éven aluliak alkohollal való kiszolgálását.

Történetünk helyszíne San Francisco, ahol a Teen Idles punk banda koncertjére érkeznek az emberek. Ám a klubba az alkohol törvény miatt nem engedik be a 21 éven aluliakat,. De ahogy nő a tömeg, a klub tulajdonosának megesik a szíve a várakozó srácokon, kimegy a klub elé, és egy nagy fekete X-et rajzol alkoholos filccel a srácok kezére, miután szólt a csaposoknak, hogy akinek a kézfején ez a jel látható, ne szolgálják ki.

A mozgalom kezdete

Ian MacKaye, a Teen Idles, majd a Minor Threat zenekar vezetője elkezdi ezt a módszert népszerűsíteni, s nem sokkal később az egész Egyesült Államokban bevett gyakorlattá vált az általa népszerűsített megkülönböztető módszer, ami lehetővé tette a 21 éven aluli fiatalok koncertre járását.

Maga az elnevezés is Ian MacKaye-től ered. A Straight Edge az énekes egyik dalának címe, amiben a tiszta életről énekel: "Don't smoke, Don't drink, Don't fuck' (ne dohányozz, ne igyál, ne élj szabados nemi életet). Természetesen a Straight Edge követői is élnek nemi életet, de elítélik az alkalmi szexuális kapcsolatokat, és általában az erkölcsös élet szabályait tartják szem előtt, amik mindig is értékek voltak az Ember számára. Ilyenek például a becsületesség, a tisztesség és a segítség nyújtása.

A mozgalom egyre jobban megerősödött, s követői a jelet 21 éves koruk után is "hordani kezdték".

De ugorjunk a jelenbe. Mielőtt azt hinné valaki, hogy a Straight Edge követői puhány nyámnyila alakok, akkor nagyon téved, mert az alapító punk zenekar is az úgynevezett Hard Core (kemény mag) vonalba tartozott, s leginkább ezt a stílust vitték tovább.

Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mi lenne, ha egyre több kézfejen jelenne meg a nagy fekete X, és ez nem állna meg a hardoce punk zene kedvelőinél, hanem elterjedne a diszkókban, a fesztiválokon, és minden olyan helyen, ahová az emberek szórakozni járnak, és azt jelezné: "Én Straight Edge vagyok!"

Mi lenne, ha a színpadon egyre több zenész viselné a kezén a fekete X-et, és tartaná égőnek az önpusztító életmódot. Egy biztos: egy új világ épülne. Egy olyan világ, ahol csak hírből ismerik a tudatmódosító szereket.

Ha azt látod, hogy egy barátod alól kicsúszott a talaj, ne várj tovább, kérj segítséget szakembereinktől. Most kérj segítséget! Telefon: +36 70 361 9322.

SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ