Drogok? Mik azok?

Mielőtt drogokról beszélhetnénk, tudnunk kell, hogy mik azok. Ennek nézünk ma röviden utána. Tehát induljon a drognyomozás!

A drog szó a német trocken szóból származik, amely azt jelenti, hogy száraz. Innen került át a nemzetközi használatba, s a különböző növényi és állati erejű hatóanyagot hordozó anyagoknak lett a gyűjtőneve a Drug, avagy ahogyan mi használjuk, a Drog.

Ezek a drogok biztosítják a hatóanyagokat a különböző gyógyszerészeti készítmények részére. 1823-ban aztán New Orleans-ban megnyitotta kapuját az első Drug Store, azaz Drogéria. A drogériák kezdetben illatszert, gyógyszereket és vegyszereket is árultak.

Drug store

Az idő múlásával ezek a területek különváltak, megjelentek a gyógyszertárak, a vegyszer és illatszer boltok.

A drog szó végül folytatta történelmi útját, s elnyerte végső jelentését. E szerint a drog olyan anyag, mely megváltoztatja a központi idegrendszer működését, s használatának abbahagyása elvonási tünetekkel jár.

Az Ember ősidők óta használja a fenti meghatározás szerinti drogokat. Ide tartoznak az olyan anyagok, mint az alkohol, a koffein és a nikotin is, ugyanúgy mint a vényre kapható szerek és a kábítószerek is.

Az idők során az emberek megfigyelték, hogy ezek az anyagok hatnak a lelki állapotukra, és a kellemetlenségek valamint a problémák elöli menekülés eszközeként általánosan használtakká váltak, sajnos anélkül, hogy azok igazi hatása számukra ismert lett volna.

disco

Kevesen tudják, hogy a drogok csak nagyon rövid ideig adnak “megoldást” a problémákra. Mikor a drogok távoznak a szervezetből, s elmúlik a hatásuk, a személy újabb, sokszor egyre nagyobb adagokkal kénytelen “kezelni” azt, ami miatt az adott drogot használja.

Mi lehet erre a megoldás?

A Narconon segítséget tud nyújtani a függők számára, hogy kijöjjenek ebből az ördögi körből.

Ha ismer valakit, aki beleesett ebbe a csapdába, ne várjon tovább, vegye fel velünk a kapcsolatot, és mentse meg az életét!

SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ