Bárki válhat drogfüggővé?

Sokan úgy gondolják, hogy a drogfüggőség valami olyan dolog, ami egyik napról a másikra történik meg. Valójában semmi más nem áll távolabb az igazságtól mint ez az elképzelés.

Hogy egyből a dolog közepébe vágjunk, induljunk ki abból, hogy mindannyian tisztán jöttünk erre a világra (eltekintve azoktól a szerencsétlen sorsúaktól, akiknek az édesanyja drogfogyasztó, így a gyermek is drogfogyasztóként éli ez első 9 hónapját).

Az élet szép és vidám, elmegyünk óvodába, iskolába. És ami történni szokott, miközben éljük az életünket, hogy a dolgok váratlanul hajlamosak szembe fordulni velünk, és az arcunkba robbanni. Elutasított szerelmek, el nem ért célok, veszekedések a szülőkkel…

És ahogy lenni szokott, az ember, legyen idős vagy akár fiatal, meglátja a példát: valaki drog használatával jobb hangulatba kerül a szeme láttára. Az esetek többségében a család, más esetekben a barátok-iskolatársak, és megint más esetekben a filmekben látott példa adja az első lépést a problémák drogokkal való kezeléséhez.

Ezután már azt mondhatjuk, hogy a személy elindult a drogfüggőség útján, hiszen akár alkalmanként, akár rendszeresen vegyi anyaghoz fog nyúlni, hogy kezelje a problémáját, legyen az akár csak amiatt, hogy jobb hangulatban szeretné érezni magát.

Innentől kezdve az illető elő van készítve, hogy tovább lépjen más anyagokra. De a függőség már jóval előtte elkezdődött.

ÉS A LEGNAGYOBB CSAPDA EBBEN AZ, HOGY EKKOR MÉG TELJES MÉRTÉKBEN MEG VAN GYŐZŐDVE RÓLA, HOGY Ő NEM DROGFOGYASZTÓ, NEM FÜGGŐ ÉS AZ A MENNYISÉG EGYÁLTALÁN NEM KÁROS, VALAMINT HA AKARNÁ, BÁRMIKOR KÉPES LENNE ABBAHAGYNI.

A sors fintora, hogy ez az elképzelés végig megmarad. Érdemes megkérdezni egy rendszeresen füvezőt arról, hogy kábítószer függőnek tartja-e magát. Meg fogsz döbbenni a választól!

SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ