Az alkohollal kapcsolatos halálozási szám majdnem egymillióra nőtt csupán néhány év alatt

Minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy átfogó jelentést ad ki az alkohol okozta károkról. Kiszámolják a halálozási számot és az elvesztett életminőséget, amit a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a szennyezett vagy veszélyes házi készítésű szeszes italok okoznak.

Egy 2011-es és egy módosított 2014-es jelentés között az ezen okból elhunyt emberek száma 800.000-rel nőtt. Még ha a világ népességére terjesztjük ki, ez akkor is egy megdöbbentő növekedés.

Ez az emelkedés nem tulajdonítható a népesség növekedésének. Ha a halálozási számot összevetjük 2011 és 2014 népesség növekedésével, láthatjuk, hogy a halálozási ráta 45%-ot nőtt ezen idő alatt. 2011-ben, tízezer emberből 3 halt meg alkohollal kapcsolatos okok miatt. 2014-ben ez 4,5 ember volt.

Egy másik szemszögből nézve, 2011-ben 4% volt ez az oka az összes halálesetnek, de 2014-re ez a szám 5,9%-ra nőtt.

Ez azt jelenti, hogy világszerte 9.000 ember hal meg naponta ebből az okból kifolyólag. Ez nagyjából 60.000 hetente.

A média nem foglalkozik ezzel a hírrel. Csak az Egészségügyi Világszervezet és néhány alkoholellenes csoport beszél róla.

Az országok százmilliókat költenek arra, hogy ez emberek érdeklődését fenntartsák az alkohol és az alkoholfogyasztás iránt. Az alkohol reklámok ifjúsági célú témákat és olyan új italokat dobnak piacra, ami a fiatalabbak ízlésének vonzó. Ily módon az alkohol gyártó cégek rá tudják venni a fiatalokat, hogy korán elkezdjenek inni, így elkötelezett ügyfelek lehetnek egész életük során.

“Trendi“ az  alkoholfogyasztás.

Tudnak a családok harcolni ez ellen a tendencia ellen?

Mindig lehet tenni valamit ezzel kapcsolatban. A családok csökkenthetik annak valószínűségét, hogy gyermekük alkoholt igyon azzal:

  • Ha világossá teszik a gyermekük számára, hogy elvárják tőlük, hogy józanok maradjanak, ha elmennek bármilyen összejövetelre.
  • Ha ők maguk jó példát mutatnak. Mérsékelten, vagy egyszerűen nem isznak alkoholt. Még akkor sem, ha mára már társadalmi szokássá vált a szeszfogyasztás.
  • De azzal is, ha tudják, hogy gyermekeik hova mennek és kikkel lesznek együtt, és mindig készek segíteni nekik hazajutni, hogy ne egy részeg partin találják magukat, ahonnan nincs kiút.
  • És azzal is, ha pl. az apa nem gondolja azt, hogy gyermeke az első pohár alkoholt inkább az ő felügyelete mellett fogyassza el, azzal az indokkal, hogy megismerje az ízét, vagy, hogy ne maradjon ki az életéből a „nedű” adta élmény. Nem gondolva arra, hogy a gyermek által fogyasztott következő drog a fű lesz. Vagy amikor már több alkalommal spicces állapotba jön haza a gyermek, és a számonkérésre a válaszként a szülő azt kapja, hogy „hiszen Veled ittam először”.

Soha nem a gyerekekkel van a baj, hanem velünk felnőttekkel – igazolták vissza azok a szülők, akik a legjobb drog-rehabilitációs programot keresték gyermekeik számára.
Ha az Ön családjában is felütötte a fejét a drogprobléma, ne várjon tovább, míg még rosszabbra fordul a helyzet. Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel, hogy segíthessünk.

SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ