Amikor a függőség színre lép egy családban

Amikor a függőség feltűnik a színen, minden elkezd megváltozni…

Apró problémák kerülnek elő

Egy ideig úgy tűnik, hogy a dolgok a megszokott mederbe haladnak, de valahogy mégis megváltoztak. Apró kis változások tűnnek fel, melyeknek valahogy nincs értelme. Azok a változások egyre jelentősebbek. A kapcsolatok feszültebbé válnak, ahogy a hazugságok épülnek. A családok azzal a ténnyel szembesülnek, hogy a szeretet és a bizalom, ami jelen volt, olyan módon változnak át, ami számukra érthetetlen. Még nem értik mi történik és egyre csak próbálnak bízni, reménykedni, imádkozni és szeretni.

Ahogy így tesznek, elkezdenek engedékennyé válni. Olyan dolgokat csinálnak, melyek következtében a függő személynek nem kell szembenéznie vagy szenvednie a saját döntéseinek következményeitől.

Nem néznek szembe a problémákkal
  • Például a család továbbra is kifizeti a számláikat;
  • kölcsönadnak nekik;
  • meghallgatnak ezernyi kifogást arról, hogy miért veszett el a munka, miért hiányzik a pénz és miért történnek mindenféle furcsa dolgok;
  • kisírhatják magukat a vállukon, amikor a párkapcsolataik tönkremennek vagy elveszik tőlük a gyermekeiket;
  • lopásokat és egyéb bűntetteket takargatnak;
  • magyarázkodnak helyettük mindenütt újra és újra;
  • és annak ellenére, hogy viselkedésük és a látható tünetek nem erre utalnak, elhiszik nekik, hogy nem fognak többet drogot szedni.
A család nem igazán tudja kezelni a problémát

Néhány családtag soha nem érti meg az áhított változás lényegét és egyre csak folytatják ezt éveken, és még több szeretettel, bizalommal, imával és további segítséggel próbálják megoldani a problémát. Ha egy személy épp csak személyiség-fejlődésen megy keresztül, ez még működhet is, de ha ez függőség, ez nem a jó megoldás. Ez az, ahogy a szeretet engedékenységgé változik.

A család szívből jövő erőfeszítéseivel visszaélnek a függőségben szenvedő családtagok azért, hogy kibújhassanak döntéseik következményei alól.

Így, folytathatják a drogozást vagy az ivást és elkerülhetik a végzetes napot, amikor végül is dönteniük kell arról, hogy nincs más választásuk, mint visszafordulni a józanság útjára.

A családok segítségért kiáltanak!

A Narconon központok drogos családtagok problémáival küszködő családok ezreitől kapnak sok-sok üzenetet a világ minden tájáról. Egy közös van ezekben az üzenetekben, még pedig az, hogy a probléma, melyről beszámolnak, évek óta tart és a jogi-, egészségügyi-, és személyes kiadások hegyekben állnak. Szívet tépő látni, amikor a család rádöbben, hogy a segítség nyújtásuk kudarcot vallott – mert a valódi probléma a függőség. Mire ők erre a problémára elkezdenek megoldást keresni, addigra már rengeteg pénzt elköltöttek az ebből fakadó, véget nem érő problémák megoldására és teljesen csődbe mentek.

Ha a család időben észre vette volna, hogy mi is a valódi probléma, akkor az idejüket és a pénzüket a drogos családtag rehabilitálásába fektethették volna és a probléma kezelődhetett volna, a józanság helyreállításával.

Ha ismersz olyan családot, aki ebben a helyzetben van, küld el nekik ezt a cikket, vagy kérj segítséget itt.

Amikor a függőség színre lép egy családban

A függőség ára: depresszió, feledékenység, szörnyű kinézet…

SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ