A függöny mögött: Ópiát függőségből meggazdagodott cégek

Egy édesanyának, akinek a gyermeke ópiát függő, egyetlen egy célja van: Megmenteni a gyermeke életét.

Sok gyógyszergyárat egy egészen más ok motivál: Az, hogy minél több haszonra tegyenek szert olyan gyógyszerek értékesítéséből, amelyekre egyre nagyobb szükség van az ópiát függőség járványszerű terjedése miatt.

A családok ezt a motivációt nem ismerik, de attól még létezik. A gyógyszergyárak azt nézik, hogy mennyi pénz van az olyan gyógyszerek gyártásában és forgalmazásában, amelyekre a receptköteles vagy illegális ópiátoktól való nagyon elterjedt függőség miatt van szükség.

A család segítségért kiált

Nézzük meg például a Suboxone-t.

A Suboxone két hatóanyag kombinációja: buprenorfin és naloxon.

A buprenorfin egy fajta opiát fájdalomcsillapító, sokkal erősebb mint a heroin. A naloxon az ópiátok ellenanyaga, amely megakadályozza, hogy a beteg elkábuljon a Suboxone-tól. Ezt a készítményt (amely maga is függőséget okoz) az ópiát függőség kezelésére alkalmazzák. Nem gyógyít meg semmit. Pusztán egy függőséget okozó szeren tartja a beteget, és elhiteti vele, hogy így az elvonási tünetek nem fognak jelentkezni, és képes lesz stabilizálni az életét.

Ez csak az elmúlt évtizedben vált népszerűvé az ópiát függőségre alkalmazott megoldásként. A kormányzati szervek egyhangúlag engedélyezik a Suboxone alkalmazását az ópiát függőség kezelésére. A Suboxone folyamatos használata azonban nem okoz gyógyulást és kitisztulást. Pusztán egy másik szertől teszi függővé a személyt.

Orvosok tízezrei ajánlják a Suboxone-t – és lehet, hogy mást nem is

Suboxone tabletta

A Suboxone-t az ópiát függőknek felíró orvosok nem addiktológusok. A gyógyszer felírásának egyetlen előfeltétele egy nyolcórás tanfolyam elvégzése, majd egy kérvény benyújtása a Kábítószerellenőrző Hatósághoz, hogy engedélyezze a betegek fogadását.

Egyes orvosok a Suboxone-t áthidaló megoldásként használják a valódi gyógyulás útján, amelynek lényege, hogy személyes tanácsadást biztosítanak, és gondoskodnak arról, hogy a személy a lehető leghamarabb fokozatosan elhagyja a készítmény szedését.

Más orvosok nyíltan kijelentik, hogy ők „korlátlan” ideig rajta akarják tartani a betegeket ezek a szeren. Valójában az ezt a szert a betegeknek felíró orvosok közül soknak nincs meg a megfelelő végzettsége ahhoz, hogy segítsenek az embereknek abban, hogy rendbe hozzák az életüket és tisztán éljenek tovább.

Az Amerikai Egyesült Államokban több tízezer olyan orvos van, akinek meg van a megfelelő végzettsége, és naponta írja fel ezt a szert a betegeinek. Sokan csak a pénzre mennek. Minden beteg 200-600 dollár kezelési költséget fizet, az utánkövetés pedig (amely történhet hetente vagy minden második hónapban) 90-180 dollár díjazásért történik.

A Pain News Network a buprenorfint a „jövő gazdasági aranybányájának” nevezi, mivel évente félmillió dollárral gyarapíthatja az orvosok zsebét.

A Suboxone-ból hasznot húzó gyógyszerészeti vállalat

Ki húz hasznot a Suboxone-ból? Az angol Reckitt Benckiser gyógyszerészeti vállalat. A betegek jóllétével nem nagyon foglalkozó és a közérdekre egyáltalán nem érzékeny vállalatot harmincöt államban perelték be azért, mert a Suboxone árát mesterségesen magasan tartva igyekeznek hasznot húzni.

A buprenorfin egyáltalán működő megoldás a függőség kezelésére? A New York Times szerintA buprenorfin egyszerre vált gyógyszerré és kábítószerré: ez olyan kezelés, amely jelentős sikereket és ugyanakkor kudarcokat tudhat magáénak, de egyben az utcán és a börtönökben elterjedt, a helyi hatóságok által üldözött kábítószer. Vonzotta a gátlástalan orvosokat, és több egészségügyi szövődményt és halált okozott, mint azt a támogatói elismerik.

Ki más húzhat még hasznot belőle?

Úgy tűnik mindig tűnnek fel olyan új vállalatok, amelyek kitalálták, hogyan húzhatnak hasznot új és új módszerekkel ebből a katasztrofális helyzetből.

2016 októberében a Washington Post bejelentése szerint egy teljesen új piac nyílt meg egy gyógyszerészeti vállalat számára, amely éles szemmel kiszúrta az opiátfüggőség terjedésében rejlő lehetőséget. Ha nézte a Super Bowl 50 szuperkupát, akkor talán látta egy új gyógyszerkészítmény, a Movantik hirdetését. Milyen betegséget is gyógyít ez a szer? „Az ópiát okozta székrekedés.”

Az ópiátok lelassítják a salakanyagok előrehaladását a bélben. Valójában az ópiátok régóta használják az enyhébb gyógyszerekre nem reagáló hasmenés kezelésére. Mivel több millió amerikai szedi hosszú ideje a receptre kapható ópiátszármazékokat, és még több millióan használják kábítószerként a recept köteles vagy illegális ópiátokat, óriása piaca van egy olyan gyógyszernek, amely ezt a fajta székrekedést kezeli.

Ki lépett a piacra a Movantik-kal, a székrekedésben szenvedők számára? A gyógyszerészeti mamutvállalat, az AstraZeneca.

Túladagolás ellen?

Ott vannak a naloxon gyártói is — ezt a gyógyszert az ópiáttúladagolás kezelésére használják. Óriási igény van rá az ország számos városában, ahol több ezer ember heroin- és fentanilfüggő. Egyes államokban ezt a szert minden mentős hordja magánál, míg más államokban pedig recept nélkül adják ki azon családtagoknak, akiknek hozzátartozója még nem esett át hatékony rehabilitációs programon.

2015-ben a az Amphastar Pharmaceuticals által gyártott naloxon ára az egekbe emelkedett. Eredetileg egy adag egy dollárba került. Ez az ár 2015 közepére 40 dollárra emelkedett. További haszonlesés?

2017 júliusában a Fehér Ház ópiát krízissel foglalkozó bizottsága azt javasolta, hogy jelentsenek be szükségállapotot, amely felhatalmazná az Egészségügyi és Szociális Minisztériumot arra, hogy tárgyalásokat kezdjen ezen gyógyszer árának csökkentése érdekében.

A sokkoló számok.

A Washington Post kiderítette receptre kapható opiátok piacának forgalmát, valamint az opiátok problémás mellékhatásaiból táplálkozó új piacok forgalmát.

Gyógyszergyárak profitja az ópiátokhoz kapcsolódó gyógyszerekből
  • Ópiát fájdalomcsillapítók: 2015 USA eladás: 9,57 milliárd USD
  • A függőség kezelésére alkalmazott gyógyszerek: 2014 USA eladás: 1,4 milliárd USD
  • A túladagolás kezelésére alkalmazott gyógyszerek: Becsült éves eladás 1,3 milliárd USD
  • A mellékhatások, pl. a székrekedés kezelésére alkalmazott gyógyszerek: Becsült eladás 1,9-4,8 milliárd USD.

Nem csoda, hogy a gyógyszerészeti vállalatok mesés profitlehetőséget látnak mindebben. De minél több hasznot húznak ezek a vállalatok, annál kevésbé áll érdekükben az, hogy valóban kezeljék a járványszerű ópiát függőséget.

A vesztesek pedig a család és azok, akik tovább használják az ópiátokat egészen addig, amíg bele nem halnak. A nyertesek pedig – kitalálhatta már – a gyógyszerészeti mamutvállalatok, amelyek előnyt kovácsoknak maguknak mindebből a fájdalomból és veszteségből.

SZERZŐ

Márton Péter

Social Media Director

NARCONON GARÁB

DROGFELVILÁGOSÍTÁS ÉS REHABILITÁCIÓ